maanantai 7. maaliskuuta 2016

Marenkia!

Marenki on mukava ja edullinen leivonnainen pahaan sokerihampaan kolotukseen. Valmistaminenkin käy helposti, kunhan pitää muutaman seikan mielessä. Tätä herkkua voi varioida loputtomiin, tässä omat suosikkini! Nämä reseptit eivät ole omiani, googlettamalla löydät samat ohjeet monesta muustakin blogista. 

Nämä ovat miniversioita, joilla marenkeja syntyy noin 15-20 kappaletta koosta riippuen. Molempiin pätee sama valmistusohje: 

Vatkaa valkuaista, kunnes se alkaa muistuttaa paksua saippuavaahtoa. Lisää sokeri lusikallinen kerrallaan koko ajan hyvin vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes sokeri on liuennut marenkiin ja seos on kiiltävää, paksua ja kovaa (vähintään 5 minuuttia). Lisää viimeisenä mahdollinen mausteaines varovasti nuolijalla kääntelemällä. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat juuri ja juuri. Pursota marengista ruusukkeita pellille tai nostele lusikalla nokareita. Sain parhaan tuloksen paistamalla marenkeja 90-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia, jonka jälkeen sammutin uunin ja jätin marengit jälkilämpöön vielä vartiksi.

Turkinpippurimarenki
1 valkuainen
0,75dl sokeria
0,5dl turkinpippurirouhetta


Turkinpippurirouhe sulaa uunissa ja jäähtyessään taas kovettuu, jolloin marengista tulee sitkeää. Ihanaa!

Suklaamarenki
1 valkuainen
0,75dl sokeria
0,75dl suklaarouhetta


Näille riitti lyhyempi paistoaika, marengeista tuli rapeita noin tunnissa. 

Vinkit 
Älä aliarvioi marengin vaatimaa vatkausaikaa. Mitä kovempaa vaahto on, sitä helpompaa sitä on pursottaa ja sitä kauniimpia marenkeja saat. Marengit voivat kyllä halkeilla uunissa jos massa on liian kovaa, mutta kerran minulle kävi niin, että lopetin vatkaamisen heti kun kupin pystyi kääntämään ylösalaisin, ja marenkimassa suli käsiini kun pursotin sitä. Moista ei ole sattunut sen jälkeen, kun olen malttanut vatkata massan kunnolla.
Kun määrä on näin pieni, on tärkeää vatkata marenki korkeassa kulhossa. Liian laakeassa kulhossa vaahdosta ei välttämättä tule tarpeeksi napakkaa. Tämä lienee itsestäänselvyys, mutta valkuaisen joukossa ei saa olla yhtään keltuaista ja työvälineiden tulee olla ehdottoman puhtaat ja kuivat.
Käytä pursottamiseen tarpeeksi suurta tyllaa silloin, kun teet marenkia jonka seassa on rouhetta. Tyllan suuaukon tulisi olla halkaisijaltaan noin sentin, tai muuten rouhe pakkautuu tyllaan ja tukkii sen. 
Marengin paiston kanssa voi pelata suuntaan ja toiseen. Jotkut paistavat marengin 120 asteessa noin tunnin verran, ja jotkut taas 75 asteessa muutaman tunnin ajan. Omassa uunissani 120 astetta oli ihan liikaa, marengin pinta tummui ja sisus jäi raa'aksi. 90 asteessa jälkilämpö hyödyntäen marengista tuli täydellistä: pinnalta rapeaa ja vaaleaa, sisältä hieman sitkeää. Tämä on makuasia, jotkut tahtovat marenkinsa kauttaaltaan rapeana, mutta minä pidän aavistuksen kosteasta sisuksesta. Kokeilemalla löydät omalle uunillesi parhaan lämpötilan ja paistoajan.
Marengista voi tehdä lähes minkä makuista tahansa, kunhan lisättävä aines on koostumukseltaan kuivaa. Minä ajattelin kokeilla seuraavaksi appelsiinin kuorta. Ja kun käytät jauhemaisia elintarvikevärejä, on tavallinenkin marenki pirteä näky!

2 kommenttia:

  1. Ja taas meni selaimen kirjanmerkkeihin reseptikansioon! En ole ikinä ennen edes tehnyt marenkeja, jotenkin tulee vaan tehtyä niitä omia bravuureita uudestaan ja uudestaan. Turkinpippurimarenki kuulostaa niin houkuttelevalta :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkinpippurimarenki on kyllä erittäin hyvää, ihastuin siihen itsekin niin paljon että halusin jakaa tämän omassa blogissani! Hyvin makeaa, mutta tuo rouhe antaa kivaa potkua. Ei muuta kun kokeilemaan :)

      Poista