sunnuntai 23. elokuuta 2015

Luumupiirakka

Iskin silmäni todella edullisiin luumuihin kaupassa. Pelkiltään ne kyllä olivat vähän tylsää syötävää, mutta kuiva-ainekaapistani löytyi vielä pari ässää. Niistä syntyi siis herkullinen, syksyinen piirakka. Tämä on olomuodoltaan aika kakkumainen. Ohje on normaalikokoinen, noin 26cm piirakkavuokaan mitoitettu. Makuyhdistelmä on hyvin herkullinen ja mausteinen, tämä on hyvää vaniljajäätelön kanssa! Voisin kuvitella että kardemummalla tai rommilla maustettu kermavaahto olisi myös erinomainen valinta. 


Luumupiirakka

3 munaa
1,5dl sokeria
2,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
0,75dl hasselpähkinäjauhetta
1tl kardemummaa
0,5dl rommia
100g sulatettua voita tai margariinia
Pinnalle: 
6 luumua
tujaus rommia
ruskeaa sokeria

Poista luumuista kivet ja viipaloi ne. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan vuorotellen sulatetun rasvan ja rommin kanssa. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja asettele luumut pinnalle. Sivele luumujen pinnalle rommia ja sirottele lopuksi sokeria päälle. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 25-35min. 

Vinkit
Käytin pieniä luumuja (Lepotica), mutta kuusi kappaletta riitti hyvin niin, että jokaisessa piirakkapalassa on pari pientä luumusiivua. Jos tahdot hedelmäisemmän piirakan, käytä isoja luumuja tai enemmän pieniä. 
Kaapistani löytynyt rommi oli vaaleaa Captain Morgania. Sen aromi oli piirakkaan mukavan makea, mutta saat varmasti herkullisen lopputuloksen myös tummalla rommilla. Saattaa olla että et tarvitse sitä yhtä paljon, maistamalla se selviää. 
Voit käyttää hasselpähkinäjauheen tilalla mantelia tai muuta pähkinää, uskoisin että pekaanipähkinä tai saksanpähkinä rouhittuna sopii piirakkaan mainiosti.
Ruokosokeri on rommin kanssa täydellinen makupari, itse käytin täysruokosokeria. En usko, että voit mennä vikaan fariinisokerillakaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti