perjantai 26. kesäkuuta 2015

Sitruuna-lakritsitartaletit

Tein sitten Clasulta heräteostoksen, tartalettivuokia nimittäin. Tartaletit ovat ihania pieniä leivoksia joissa, kuten kuppikakuissakin, makuyhdistelmien määrä on rajaton. Tässä ensimmäinen kokeiluni, joka ei taatusti jää viimeiseksi! Sitruunan ja lakritsin liitto on aina yhtä herkullinen, eikä tämä kerta ollut poikkeus.


Sitruuna-lakritsitartaletit (6 kpl)

Pohjat
75g voita
1,5dl vehnäjauhoja
1dl tomusokeria
0.5-1rkl kylmää vettä

Täyte
n. 100g maitorahkaa
Lemon curdia maun mukaan

Lakritsikuorrute
1dl kermaa
6 lakritsifudgeneliötä (n. 90g)

Nypi voi sekaisin vehnäjauhojen ja tomusokerin kanssa. Sekoita joukkoon kylmä vesi ja pyörittele tasaiseksi taikinaksi. Muovaa taikinasta pallo ja siirrä jääkaappiin puoleksi tunniksi. Voitele vuoat ja jaa taikina kuuteen osaan, jotka painelet vuokien pohjalle. Pistele vuoat haarukalla. Pistä uuni lämpiämään 200 asteeseen ja siirrä vuoat jääkaappiin siksi aikaa. Paista 8-10min. Irrota pohjat varovasti vuoista kun ne ovat jäähtyneet.

Sekoita maitorahka ja lemon curd keskenään. Lusikoi täytettä pohjille ja siirrä jääkaappiin odottamaan. Valmista sillä välin lakritsikuorrute: kippaa kerma ja fudgeneliöt kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoittele, kunnes fudget ovat sulaneet sekaan. Keitä vielä muutama minuutti. Ota pois liedeltä ja sekoittele hetki. Kaada kuorrute pohjien päälle ja anna jähmettyä kylmässä.

Vinkit 
Pohjataikina on todella murenevaista, kenties jauhoja oli vähän liikaa. Jotkut kaulivat pohjataikinan levyksi ja ottavat siitä muotilla ympyröitä, jotka asetetaan vuokiin, mutta en tiedä kestäisikö tämä sitä. Homma oli helpoin hoitaa niin, että pyörittelin taikinapalat tiiviiksi palloiksi jotka pidin kasassa samalla kun työnsin niitä kohti vuoan reunoja. Älä hajota taikinaa pieniksi paloiksi jotka yhdistetään vuoassa painelemalla, sillä tein kokeeksi yhden sillä tekniikalla ja se ei lähtenyt ehjänä irti vuoasta paiston jälkeen. Kostuta kädet kylmällä vedellä, jos taikina tarttuu käsiin. 
Fudgen sijaan voi käyttää hopeatoffeeta, Rollo-lakritsitoffeeta tai Kickiä. Sitkeiden toffeiden ollessa kyseessä käytä vähän enemmän kermaa.
Tein lemon curdin itse Kinuskikissan ohjeella, mutta voit myös ostaa purkin kaupasta. Itse tehty oli kyllä mielestäni herkullisempaa.
Pohjien ei kuuluisi kohota juurikaan, mutta omani nousivat vähän. Kypsiäkin pohjia voi tökkiä haarukalla, jotta ne laskevat. On kyllä eduksi, jos reunat nousevat hiukan tartalettivuokien reunojen yli, sillä ne on helpompi irrottaa vuoasta kun on jotain mistä saa kiinni. Olin aika skeptinen sen suhteen, irtoavatko pohjat tosiaan nätisti vuoista yhtenä kappaleena. Mutta yhtä lukuunottamatta kaikki lähtivät helposti, kun vaan nosti reunoja hellästi vähän kerrallaan. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti