sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Suklaiset hasselpähkinäkuppikakut

Multa jäi suuren hacaron-sodan jäljiltä suklaa-hasselpähkinälevitettä, jonka halusin käyttää johonkin. Arvoin pikkuleipien ja leivoksen välillä, ja oikea ratkaisuhan oli herkulliset kuppikakut!

Siitä, miten kuppikakku ja muffini erotetaan toisistaan, väitellään kai loputtomiin. Monet tuntuvat olevan sitä mieltä, että kuppikakkutaikina on rasvasta ja sokerista vaahdotettu, vähän kevyempi taikina ilman suklaata ja sattumia, jossa pääosassa on maukas kuorrute. Mutta sehän tekisi kaikista kuorrutetuista muffineista ihan vaan muffineja, jos taikina on yhtään erilainen - ja muffinitaikinan voi tehdä ainakin kolmella eri tavalla. Kun olin lapsi, ainoat muffinit olivat ne, jotka vaahdotettiin kananmunista ja sokerista. Rasvasta ja sokerista vaahdotetut sekä sekoitettu taikina astuivat kehiin vasta myöhemmin, oikeastaan silloin kuin leivonta harrastuksena yleistyi hurjasti ja amerikkalaisia reseptejä alettiin jakaa urakalla. Tämäkin varmaan riippuu siitä missä on asunut, mutta meilläpäin muffinit olivat kyllä tosi ankeita :D Sokerikakkutaikinaan ei voi edes sekoittaa sattumia, sillä ne painuvat vuoan pohjalle ja palavat kiinni.

Itse asiassa mulla kesti tosi kauan, että opin puhumaan kuppikakuista. Opiskeluaikanani sellaisia ei tunnettu vaan kaikki vastaavat olivat ihan vaan kuorrutettuja muffineja. Tai leivoksia. Nimi kuppikakku on Suomessa tosi tuore, ehkä jonkun viisi vuotta tai alle ollut käytössä yleisesti. Puhuisin edelleenkin ihan vaan muffineista, mutta kuppikakku on jo niin vakiintunut termi että sillä tekee asiansa selväksi helposti. Minulle kuppikakku on siis yhtä kuin kuorrutettu muffini. Ja paras muffinitaikina on se helpoin: sekoita kaikki aineet yhteen. Näin tehdyt muffinit ovat aina kosteita, ellei sitten pidä niitä uunissa liian kauan.

Näiden ideana on taikinan sekaan jemmattu nokare hasselpähkinälevitettä, joka leviää ihanasti muffinin sisään paistettaessa. Hasselpähkinälevite maistuu myös kuorrutteessa. Sitäkin voisi toki sivellä pintaan sellaisenaan, mutta halusin kivan pursoteltavan kuorrutteen. Lisäksi lisäsin taikinaan rouhittua hasselpähkinäsuklaata, jota äitini toi tuliaiseksi ja joka piti tietysti hävittää johonkin :D Näillä elementeillä lopputulos oli niin makea, että vähempikin olisi riittänyt! Yksi kuppikakku hävittää taatusti kaikki sokerihimot, ja tämä on jo minulta melkoinen kehu, niin kova toleranssi sokerin suhteen mulla on. Siksi suosittelen jättämään levitesydämen ja/tai suklaan taikinasta pois, mikäli haluat kuorruttaa muffinit. Ilman kuorrutetta taas ne ovat aivan ihana lisä. Sinä päätät!

Alunperin laitoin kuorrutteeseen 125 grammaa levitettä, sillä halusin käyttää jämät pois kaapista pyörimästä. Se oli kuitenkin jo liikaa, joten vähensin ohjeen määrää 100 grammaan.  Jos määrä arveluttaa etkä pidä kovin makeasta, suosittelen aloittamaan 75 grammalla, maistamaan seosta ja lisäämään levitettä jos siltä tuntuu. Kuorrutteen määrä on myös aika reilu, sillä sai tehtyä suuret pursotukset ja ylikin jäi pari lusikallista. Kannattaa puolittaa kuorrutteen määrä, jos haluat tehdä vain pienet pursotukset. 


Paistoin muffunit normaalikokoisissa muffinivuoissa (pohjan halkaisija noin 5cm). Minikokoisia tulee tietysti tuplamäärä. Suosittelen lämpimästi muffinipellin käyttöä, jotta muffineista tulee tasaisen muotoisia. 

Suklaiset hasselpähkinäkuppikakut (8kpl) 

1dl vehnäjauhoa
1dl hasselpähkinäjauhetta
0,75dl sokeria
1rkl kaakaojauhetta
1tl vaniljasokeria
 1tl leivinjauhetta
1 kananmuna
75g voita tai margariinia
0,25dl maitoa
(n. 50g suklaarouhetta)
(suklaa-hasselpähkinälevitettä, esim Nutella)
Kuorrute: 
2dl kermaa (suosittelen vispikermaa, kuohukermalla lopputuloksesta tuli vähän rakeinen; tuorejuustokin toimisi varmasti hyvin!)
100g (vähän reilu desilitra) suklaa-hasselpähkinälevitettä
(koristerakeita)

Sulata rasva kattilassa. Sekoita kuivat aineet suklaata lukuunottamatta kulhossa. Kaada sekaan rasva, maito ja kananmuna. Lisää viimeisenä suklaarouhe ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita muffinivuoat puolilleen taikinaa. Lisää vuokiin 1tl hasselpähkinälevitettä ja peitä se taikinalla. Paista 200 asteessa 10-15min. 
Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon hasselpähkinälevite. Pursota kuorrute jäähtyneiden muffinien päälle. Koristele halutessasi vielä koristerakeilla. Säilytä jääkaapissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti