maanantai 23. maaliskuuta 2015

Inkivääriolutkakku

Alkuun on hyvä selventää, että ginger beer-nimen alle mahtuu monta erilaista tuotetta.

1) alkoholipitoiset oluet jotka on maustettu inkiväärillä. 1800-luvulla juotu inkivääriolut ei ollut mallasolutta, vaan kiljun tyylinen juoma joka oli maustettu inkiväärillä. Nykyään inkiväärillä maustettuja mallas- ja muitakin oluita on saatavilla ruokakaupoista ja Alkosta.
2) inkivääristä ja mausteista uutettu alkoholiton virvoitusjuoma, ginger beer, joka on voimakkaan inkivääristä ja hieman makeaa. Suomessa myytäviä merkkejä ovat ainakin Fentimans ja Old Jamaica.
3) ginger ale, limonadi joka on makeaa ja jossa on aavistus inkiväärin makua. Näitä löytyy ruokakauppojen hyllyiltä, valmistajia ovat ainakin Hartwall ja Schweppes.

Tässä ohjeessa oleellinen on ryhmä numero kaksi. En suosittele ginger ale-ryhmää, sillä ne ovat niin hennon inkiväärisiä että sitä tuskin huomaa. Ehdoton kunkku Suomessa myytävistä hyvistä inkiväärioluista on Old Jamaica. Se on aika makeaa, mutta inkivääri maistuu vahvana ja siinä on myös ripaus sitruunaa. Fentimans on ihan eri tuote, en siitä itse oikein pitänyt. Lisäksi olen maistanut jotakin luomukaupasta ostamaani inkivääriolutta, joka oli ihanan inkivääristä, mutta merkkiä en muista. Suosittelen siis lämpimästi Old Jamaicaa, jota myyvät etniset kaupat.


Rakastan inkivääriä, ja halusin kehitellä ei-niin-perinteisen inkiväärikakun. Yleensähän inkiväärikakut ovat ihan tavallisia kahvikakkuja, jotka on maustettu kuivatulla inkiväärillä. Tämä taas on vähän hienompi tekele, joka kostutetaan ja jossa inkivääri maistuu myös kuorrutteessa. Vaikka laitoin inkivääriä aika reippaasti taikinan kokoon nähden, se ei valmiissa kakussa ihan hirveästi erotu. Ehkä kuivattu toimisi paremmin. Mikäli pidät raikkaista ja kevyistä makuyhdistelmistä, kuten sitruunaleivonnaisista, on tämä kakku taatusti mieleesi! Fariinisokerin ansiosta maku on hiukan jouluinen. Tykkään käyttää fariinisokeria tai täysruokosokeria leivonnassa aina kun ne yleisilmeeseen sopivat, sillä ne tuovat hyvää makua.


Mitoitin taikinan kahteen minivuokaan, joita varmasti tulen käyttämään toistekin silloin kun leivon kahvikakkuja. Pyöreän rengasvuoan halkaisija on 12cm ja korkeutta löytyy 5cm. Se on suunnilleen samaa kokoluokkaa kuin iso donitsi. Tähtivuoan halkaisija on sakarasta sakaraan saman verran, mutta se on vähän matalampi. Taikinan koko on noin kolmannes isosta kahvikakusta. Tätä pienempää alkaa olla jo haastavas tehdä, sillä silloin kananmuna pitäisi puolittaa ja en oikein pidä siitä, sillä en keksi käyttöä ylijääneelle puolikkaalle. Voit hyvin paistaa taikinan muffinivuoissa, ellet omista minikakkuvuokia.

Inkivääriolutkakku (2 minikakkua)

75g voita tai margariinia
0,75dl fariinisokeria
1 kananmuna
0.75dl Old Jamaicaa
1,5dl vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
2tl tuoretta inkivääriä raastettuna (jos haluat laittaa kuivattua, käytä varovaisemmin!)
Kostutukseen Old Jamaicaa
Kuorrute: 
25g voita tai margariinia
100g sitruunatuorejuustoa
0.5dl tomusokeria
loraus Old Jamaicaa

Vaahdota pehmeä rasva ja fariinisokeri. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja inkivääri kulhossa. Lisää seokseen vuorotellen inkiväärioluen kanssa. Paista voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa 175 asteessa uunin alatasolla noin 20-25min.
Kumoa kakku jäähtyneenä ja kostuta parilla teelusikallisella inkivääriolutta. Valmista kuorrute: Sulata rasva ja sekoita se yhteen muiden ainesosien kanssa. Sivele kuorrute kakun pintaan veitsellä.
Anna jähmettyä puolisen tuntia jääkaapissa ja käy käsiksi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti